Menu

Fodboldhistorien fra Sheffield F.C. til Fredensborg B.I.

image Gennem en årrække havde FBI et godt samarbejde med Den engelske skole på Østrupvej. I 1933 - hvor man også fejrede klubbens 25 års jubilæum - spilledes der en “englænderkamp” hvor FBI, i de stribede trøjer, stillede med følgende hold, stående fra venstre: Eilif Andersen, Holger Hansen, Evald Nielsen, Nikolai Jørgensen, Karlo Petersen, Holger Petersen, Helmer Petersen, og formanden Marius Nielsen. Siddende: Albert Hansen, Niels Juel Petersen og Erik Olsen. Huset i baggrunden va

Fodboldspillet blev 150 år i 2007 - og 100 år i Fredensborg B.I. i 2008
Den 24. oktober 1857 besluttede nogle mænd at danne en fodboldklub i Sheffield, og det blev starten på fodboldspillet, sådan som vi kender det i dag. Ganske vist er der blev både sparket og kasten med bolde før den tid, men det var folkene i Sheffield F.C., der satte spillet i system.
Forud blev der spillet fodbold på mange engelske skoler, men ikke to skoler havde samme regler, og derfor var det et særdeles vigtigt skridt, man tog i den engelske klub, der i dag er en mindre serieklub med kun 2 seniorhold, 9 ungdomshold, et kvindehold og et handicaphold.
Klubben har hjemmebane i byen Dronfield syd for Sheffield.
Fodboldspillet kom til Danmark i 1879, hvor Københavns Boldklub, som den første klub på kontinentet, tog spillet op. KB blev stiftet i 1876. hvor deltagerne havde langbold på programmet, og desuden spillede man cricket.
I fortsættelse heraf bredte spillet sig, men det blev primært de københavnske klubber, der prægede fodboldspillet. Således spillede et udvalgt DBU hold mod et hold fra Hamborg i 1897, og her kom spillerne fra KB, AB, B93 og Frem. Den første egentlige landskamp blev spillet ved OL i London i 1908, hvor Danmark slog Frankrig med 17-1, men senere tabte 2-0 til England i finalen.

Kontingentet var 25 øre pr. måned.
Men ud over landet dukkede den ene klub op efter den anden, og 1908 var netop året, hvor Fredensborg Boldklub, som foreningen hed i mange år, så dagens lys. Her må initiativtagerne have indkaldt til et stiftende møde den 6. juni, for det er foreningens officielle fødselsdag i protokoller og på den gamle fane.
Den første generalforsamling blev holdt d. 24. juni 1908, hvor man vedtog at “bolden skal være på banen hver aften”, og at der efter et indskud på 10 øre skulle betales 25 øre i kontingent hver måned.
Klubbens første formand var Albert Rasmussen, og spillepladsen fandt man på et areal mellem Bournonvillesvej og Paludan Müllersvej, hvor der endnu ikke var bygget.
Søndag d. 5. juli spillede Fredensborg Boldklub sin første kamp mod Langerød Boldklub som blev besejret med 5-1 ”Kampen begyndte kl. 4 og varede til kl. 6” står der i den gamle protokol, som sammen med det øvrige, historiske materiale befinder sig på Lokalhistorisk arkiv på Fredensborg
Bibliotek.
Her kan man læse historie, som ikke blot handler om fodbold, men som på mange måder beskriver vilkårene under skiftende tider i byen, økonomisk, arbejdsmæssigt, og ikke mindst problemerne under de to verdenskrige, Frem for alt er det dog idrætten, det handler om i de mange mødereferater, herunder de store og små opgaver skiftende bestyrelser har arbejdet med, og ikke mindst FBIs forsøg på at samle idrætten i byen, så man kunne stå stærkt over for de kommunale myndigheder
At ikke alle disse forsøg lykkedes, er vel næppe overraskende, men en realitet er det, at det var Fredensborg B.I., der tog initiativ til en sammenslutning af byens idrætsforeninger, i forsøget på at få det stadion vi kender i dag, og som blev en realitet først i 1950'erne.
Initiativerne var de første, spæde skridt til det, der senere blev Fredensborg ldræts Union, på samme måde var det FBIs bestyrelse, der sammen med de øvrige foreninger tog initiativ til byggeriet af Fredensborg Hallen midt i 1960'erne.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.
Luk